Bülten içeriğine geri dön

Güncel Bülten

BAAK VİZYON BÜLTEN SAYI: 4 Rev.0-08.01.19
……………………………………………………………………………………………………………………………………

SUNUŞ .

Kuruluşundan bugüne 25 ay geçen Derneğimiz çok sayıda etkinlik gerçekleştirmiştir. Binlerce kişinin gözlem yapmasını, eğitim sunusuna katılmasını sağlamıştır. Yaptıkları ve planladıkları ile Derneğimiz amaçları doğrultusunda azimle çalışmaktadır. Yurdumuzda bilimi konu edinen çok az sayıda sivil toplum kuruluşundan biri olan Derneğimiz öncü bir kuruluştur.

Toplumun bizim gibi bilim ocaklarına ihtiyacı olduğunu halkla temaslarımızda defalarca deneyimledik. Ancak bir tanesini öğretici ve düşündürücü olacağı için paylaşmak istiyoruz. Bu 15 yaşında bir gönüllümüzün yazdığı Derneğimize üye olma gerekçesidir; “Küçüklüğümden beri uzaya ilgi duyarım. Yaşım ilerledikçe bunu ilgiden daha fazla bilim, farklı düşünceler, yeni bilgiler ve ilerde yapmak istediğim meslek olarak görmeye başladım .Benim sadece astronomiye ilgim yok çok daha fazlası var. Uzayla ve bilimle ilgili dergiler, kitaplar okurken aldığım zevk ,astronomiyle ilgili yeni bilgiler araştırmak için kütüphanelere giderken içimde oluşan o heyecanı başka hiçbir şeyde alamadım. Çevremdekilerin bana “büyüyünce ne olmak istiyorsun?” sorularına “Astrofizikçi” dediğimde bana alaycı ve küçümseyici tavırlarıyla bakmalarına hiç aldırmadım .Çünkü hiçbir zaman aşkla yaptığım şeyden vazgeçmedim ve vazgeçmeyeceğim. Erken yaşta astronomiyle ilgili bir proje, kulüp veya derneğe, uzayla daha iç içe, daha fazla bilgi öğrenmek amacıyla etkinliklerde bulunmak istiyorum. İçimdeki, uzay kadar büyük ve sonsuz astronomi aşkı için çok büyük bir istekle kulübünüze katılmak istiyorum. Umarım isteğime karşılık verirsiniz.” Elbette veririz, biz bu sese yanıt vermek için varız….

Aşağıda 25 ayda gerçekleştirdiğimiz ve planladığımız etkinlikler ile kuruluş öykümüzü bulabilirsiniz;

PLANLANAN VE YÜRÜTÜLEN ETKİNLİKLER: .

Teleskop Atölyesi: 2018 yılı ilk yarısında açılan Teleskop Atölyesi kendi ölçeğinde ciddi ilgi görmüş ve devam eden 8 katılımcılar 6” teleskoplarını kendi kendilerine yapılarak tamamlanmıştır. Teleskop Atölyesi belli periyotlarla tekrar tekrar açılacak ve Bölgemizdeki astronomi meraklılarına hizmet etmeye devam edecektir.

Uluslararası Işık Kirliliği Sempozyumu: Yapılan paneller ve haritalama çalışmalarının ve yine BAAK planları içinde bulunan Karanlık Gökyüzü Dostu Armatür Tasarımı etkinliğinin gerçekleştirilmesinin birikimi ile Bursa’da uluslararası katılımlı ışık kirliliği temalı sempozyum ve bütünleyici etkinlikler gerçekleştirmek amacı ile orta vadeli bir girişim planlanmaktadır.

Rutin Aylık Gece Gözlemleri: Gökyüzünün güzelliklerini tüm yurttaşlar ile paylaşmak ve ilgi uyandırmak amacı ile gökyüzü gözlemlerinin rutin olarak ayda bir kez yapılmaya çalışılmaktadır.

Rutin Seminerler: BAAK yöneticilerinden Uğur İkizler, Şenol Şanlı, ve İlhan Vardar başta olmak üzere üye ve gönüllü çevremizde bulunan uzmanlar ve araştırmacılar çeşitli konularda çalışmalarını topluma paylaşmaktadırlar.

Rutin İç Eğitimler: Üyelerimiz ve gönüllülerimiz başta olmak üzere haftalık toplantılarımıza eşlik eden temel astronomi eğitim ve sohbet etkinlikleri planlanmaktadır.

Aydınlatma Armatür Tasarım Yarışması: Işık Kirliliği etkinliklerimizi destekleyecek, tamamlayacak bir tasarım yarışması düzenlenmesi planlanmaktadır. Dış Aydınlatma konusunda proje ofisleri ve aydınlatma armatür üreticileri arasında bilinç geliştirecek ”karanlık gökyüzü dostu armatür” sloganı ile Belediye, EMO, ATMK Aydınlatma Türk Milli Komitesi ile ortak etkinlik yapılması planlanmaktadır.

Kendir Karanlık Gökyüzü Deneme Parkı Projesi: Dernek kuruluş amaçlarından olan Yurdumuza karanlık gökyüzü parkı kazandırma amacına hizmet etmek bakımından BTM nin öncülük ettiği Kendir Yaylası Parkı için deneme amaçlı bir 2 haftalık bir proje tasarımı yapılmış ve taslak Bursa Kültür AŞ ye sunulmuştur.

Nilüfer Bilim Merkezi Projesi: Nilüfer ilçesi sakinlerinin eğitim ve kariyer göstergeleri yurdumuzda seçkin bir yere sahiptir. Ayrıca kent eğitime olan talebin bir göstergesi olarak Türkiyede özel okulların en yoğun olduğu bir bölgedir. Cacabey Pletaryumun fikri öncülüğü ile Belediyenin desteği ile İlçeden sivil bir girişimle büyük bir planetaryum ve bilim merkezi projelendirilmiştir. taraflar arası görüşmeler devam etmektedir.

Bilim Kültürü ve STEM Paneli/Sempozyumu: 2017’Mayıs ayında yaptığımız STEM paneline kurumların ilgisi göz önüne alınarak , bu potansiyelin değerlendirileceği ve üretim kenti Bursa da bir marka olabilecek STEM temalı sempozyumların/panellerin tasarımı yapılmaktadır. Hasip Sönmezalp örneğini tanıma ve yurdumuzda bilim kültürünü tartışan bir oturumu sempozyum/panelin etkinlik tasarımı yapılmıştır. BTSO BUTGEM ve Nilüfer belediyesi ile paydaşlık görüşmeleri devam etmektedir.

Okul Bazlı Öğretmen Astronomi Semineri: Özellikle özel okul öğretmenlerini hedef kitle seçen müfredatı göz önüne alan bir eğitim programı geliştirip uygulamak fikri geliştirilmiştir. Konusunda öncü kuruluş Cacabey Plenetaryum ile işbirliği yapılarak seminerlere başlanmıştır.

Astrofest/Uludağ : BTM nin her yıl Uludağ’da düzenlediği astronomi ve gözlem temalı etkinliğine çeşitli atölye ve sunumlarla Kulüp olarak katılınacaktır. Ayrıca Öncü Koleji ile birlikte dızayn edilen Hedef Titan Oyunu Astrofest’te turnuva, gök atlası vd etkinliklerle katı verilmiştir.

Kendin Yap Atölyeleri : Çocuk ve gençlere yönelik bilimi sevdirecek ve beceri kazandıracak bilim ve astronomi temalı hafta sonu atölyeleri düzenlenmiştir.

Şirketlerin Sosyal Faaliyetlerinde Bilim Atölyeleri: Şirketler hafta sonları çalışanlarının aileleri için düzenlediği sosyal faaliyetlerde bilim astronomi temalı etkinlikler yapılması planlanmıştır. Bu faaliyetler için hedef tarih 2019 bahar yaz aylarıdır.

Diğer Öngörülen etkinlikler:
Kıyat Ebru sanatı ile astronomi görsellerinin oluşturma
Planetaryum etkinlikleri düzenlemek
Astronomi içerikli resim yarışmaları yapmak
Tübitak projeleri yazımı; bilim kampları, köy-mahalle astronomi sohbetleri
4004 tarihi dramalar içerikli kamplar
AB fonları ile Kars’tan Baltık denizine “gökyüzü gözlem treni” seyahati
AB Fonları ile diğer projeleri yazımı

GERÇEKLEŞEN ETKİNLİKLER: .

AÖS-Mudanya: Yurt sathında kurumsallaşan öğretmenlere yönelik AÖS Astronomi Öğretmen Semineri serisinin Bursa ayağının organizasyonunu yapmak amacı ile ilgili hocalar ile görüşülmüş ve ursa da yapılmasına karar verilmiştir. Bursada ilk olarak Nilüferde yapılan etkinliğin ikincisi Mudanya gerçekleştirilmiştir. AOS-Mudanya, Mudanya Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilmiştir.

AÖS-16: Süreçte Bu etkinliğin Nilüfer Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yapılmıştır.

Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği: Nilüfer Milli Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü 2017 Ekim ayında gerçekleştirilen Şenliğe BAAK olarak 4 atölye gerçekleştirmek sureti ile destek verilmiştir.

Işık Kirliliği Projesi: Nilüfer Belediyesi ve EMO ile ortaklaşa bir protokol çerçevesinde yürütülen Nilüfer İlçesi Işık Kirliliği Projesi de sona gelinmiştir. Proje ekibi İlçenin 180 farklı noktasında binin üzerinde ölçüm gerçekleştirmiştir. Analiz ve grafik çalışmalarından sonra haritalama ve rapor çalışması taslağı yıl sonuna kadar tamamlanarak, sonuçlar Ocak ayında gerçekleştirilen bir panel ile kamuoyu ile paylaşılmıştır. Konuda yapılan çalışmalar bir ölçüde gelişme sağlamış ve ilk defa Nisan’2018 de çıkan bir yönetmelik değişikliği ile mevzuatta ışık kirliliği ve tedbir alınması hususları yer almıştır.

2. Işık Kirliliği Paneli: Tamamlanmış olan Nilüfer İlçesi IKP sonuçları ile ilişkili olarak 2. Işık Kirliliği Panelini Nilüfer Belediye Başkanının katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Yönetim Toplantılar: Dernek yönetim kurulu resmi olarak 5 kişi olmasına rağmen karaların tabana yayılması ve etkin katılımı için yönetim toplantıları kurucularla yapılmakta ve dileyen gönüllüler toplantılara katılabilmektedir. Toplantılar Nilüfer Belediyesi Beşevler Dernekler Yerleşkesinde Cuma akşamları yapılmaktadır.

Web Sitesi : Her gün onlarca, yüzlerce astronomi meraklısının ziyaret ettiği web sitemiz her geçen gün zenginleşmektedir.

Facebook Sayfamız : Facebook sayfamız gönüllülerimize ulaşmaktan başka etkinliklerimizin duyurulmasında önemli bir araç olarak kullanılmaktadır.

Gönüllü Grup: Watsap uygulaması ile iletişim sağlayan 130 ‘u aşkın kişi BAAK gönüllüsü bu zeminde astronomi konularında bilgi ve duygularını paylaşmaktadır.

Gözlemler:
15.11.2016 tarihli Hüdavendigar Park Gözlemi: kuruluş amaçlı yapılmıştır, yaklaşık 80 kişi katılmıştır.
14.11.2016 tarihli Hüdavendigar Park Gözlemi: süper ay gözlemi, yaklaşık 100 kişi katılmıştır.
30.06.2017 tarihli Hüdavendigar Park Gözlemi : yaklaşık 110 kişi katılmıştır.
12.08.2017 tr. Mudanya Antik Limanda Belediye ile ortak yapılmıştır, yaklaşık 500 kişi katılmıştır.
31.10.2017 tr. Hazar Kolejinin teleskobu ile gözlem etkinliğine katılınmıştır.
13.12.2017 tr.Fadıllıda Belediyesi ile Geminid Meteor Gözlemi yapılmıştır, yaklaşık,100 kişi katılmıştır.
26.12.2017 tarihinde Nilüfer Şehitler Okulunda öğrencilerin yoğun katılım ile ay gözlemi yapılmıştır
31.01.2018tr. de Çalıda Nilüfer Bel.si ile 200 kişinin katılımı ile Mavi Ay Gözlemi gerçekleştirildi
23.02.2018 tr. de Hazar Kolejinde Ay’da Düz Duvar Gözlemi organize edildi
01.06.2018 tarihli Hüdavendigar Park Mezuniyet Gözlemi : yaklaşık 50 kişi katılmıştır.
24.07.2018 Dağyenice Göletinde BAAK ailesi olarak bilimsel ve gözlemsel piknik
27.07.2018 BTM ile ortaklaşa düzenlenen 100 yılın en uzun Ay Tutulması gözlemi; 500 kişi katılım.
13.08.2018 Nilüfer Belediyesi ile Fadıllı Havacılık tesislerinde Perseid Göktaşı gözlemi; 300 kişi katılım
15.10.2018 Nilüfer Şehitler Ortaokulu Astronomi gününde gözlem; 250 öğrenci katılımı
21.10.2018 BAAK ailesi olarak Eskişehir Kültür Gezisi
12.11.2018 BAAK ailesi Tuzaklı Gözlem ve Pikniği Uğur İkizler’in ayna çapı 51 cm teeleskobuyla

Seminerler:
01.10.2016 tarihli Görükle Hayyan Kafede Astronomi sohbetleri yapılmıştır.
15.02.2017 tr.de UÜ Fen Bilimleri Eğitimi Bölümünde astrofotoğraf. ve teleskop yapım seminerleri…
01.03.2017 tarihinde UÜ Matematik öğretim üyeleri topluluğuna sahte bilim konulu sunu yapılıştır
16.03.2017 tarihinde Coşkunöz MTA Lisesinde astrofotoğrafçılık temalı sunum yapılmıştır
20.03.2017 tr.de UÜ Fen Bilimleri Eğitimi Bl. Astrofoğrafçılık ve teleskop yapım seminerleri…
05.04.2017 tarihinde EMO da Sahte bilim konulu sunum yapılmıştır.
23.11.2017 tarihinde EMO da Karadelikler konulu sunum yapılmıştır.
07.12.2017 tarihinde Dernekler Yerleşkesinde Gökyüzü Fotoğrafçılığı Eğitimi verilmiştir.
21.12.2017 tarihinde Dernekler Yerleşkesinde Astronomide Temel Kavramlar Eğitimi verilmiştir.
11.12.2017 tarihinde Bahçeşehir Kolejinde Sahte Bilim temalı sunum yapıldı
18.12.2017 tarihinde Hazar Kolejinde Sahte Bilim temalı sunum yapıldı
20.12.2017 tarihinde Nilüfer Şehitler Okulu Öğretmenlerimize teleskop eğitimi verilmiştir.
04.01.2018 tarihinde Dernekler Yerleşkesinde Sahte Bilim konulu Eğitimi verilmiştir.
18.01.2018 Tr.de. Dernekler Yerleşkesinde Nötrinolar konulu eğitim gerçekleştirildi.
01.02.2018 tarihinde Teleskop Eğitim gerçekleştirildi.
14.02.2018 tr.de Dernekler Yerleşkesinde Adora filmi gösterildi
07.03.2018 tr.de Nilüfer bel.si ile Artolojiden Ufolojiye Gökbilimsel Yanıtlar semineri gerçekleştirildi
28.02.2018 tarihinde Dernekler Yerleşkesinde Ötegezegenler konulu Eğitimi verilmiştir.
14.03.2018 tarihinde Dernekler Yerleşkesinde Güneş Sistemi konulu Eğitimi verilmiştir.
20.03.2018 tr.de UÜ Fen Bilimleri Eğitimi Bl. sahte bilim ve teleskop yapım seminerleri…
28.03.2018 tarihinde Dernekler Yerleşkesinde Plazma Teorisi konulu Eğitimi verilmiştir.
11.04.2018 tarihinde Dernekler Yerleşkesinde Atrofotoğrafçılık konulu Eğitimi verilmiştir.
25.04.2018 tarihinde Dernekler Yerleşkesinde Sahte Bilim konulu Eğitimi verilmiştir.
08.05.2018 tr.de UÜ Fen Bilimleri Eğitimi Bölümünde Astrofotoğrafçılık semineri…
03.07.2018 Uludağ’da Astrofest etkinliklerinde Sahte Bilim Sunumu
10.09.2018 Bursa Büyük Şehir Belediyesi Ar-Ge biriminde Işık Kirliliği Brifingi
14.09.2018 5-6-7-8. sınıf seviyelerine Cacabey Planetaryum işbirliğinde öğretmen semineri
17.09.2018 Çağdaş Öncü Okullarında 13 özel etkinlikte toplam 52 saatlik çok özel bir programlar
08.07.2018 Uzay Haftasıunda Mualla Türkün Anaokulun’da gezegenler şarkılar eşliğinde tanıtıldı
15.10.2018 Nilüfer Şehitler Ortaokulu Astronomi gününde “Astrofotoğrafçılık” “teleskoplar” sunumları
17.10.2018 Nilüfer Koç OO. “Evrenin Oluşumu, Galaksiler, teleskoplar ve Uzay teknolojileri” Sunumu
24.10.2018 Nilüfer Koç Ortaokulu “Astrofotoğrafçılık” sunumu
25.10.2018 Dernekler yerleşkesi “Işık Kirliliği” sunumu
22.11.2018 BAAK Eğitim Danışmanı Fatoş Göksoy’un Takımyıldızların Mitolojik Öyküleri sunumu
25.11.2018 Yalova Kardelen Ortaokulu “Ötegezegen Araştırmaları” ve “Astrofotoğrafçılık” sunumları
04.12.2018 Nova Anadolu ve Fen Lisesinde “Yıldız Tozundan Evren’e Gökbilim” sunumu
07.12.2018 Bahçeşehir Okulları Bursa Modern’de “Yıldız Tozundan Evren’e Gökbilim” sunumu
11.12.2018 FKM Okulları “Yıldız Tozundan Evren’e Gökbilim” sunumu
14.12.2018 Uludağ Koleji “Yıldız Tozundan Evren’e Gökbilim” sunumu
18.12.2018 Şehit Jand. K. Er Ramazan Okur OO. “Astronom” ve “Astronot”’luk meslekleri söyleşisi

Atölyeler:
14.05.2017 tarihinde NB. ile Görüklede kendi teleskobumu yapıyorum etkinliği gerçekleştirilmiştir.
04.05.2017 tr de BTM ile birlikte Bilim Şenliğinde Astronomi Atölye uygulaması gerçekleştirilmiştir.
03.07.2017 tr NB ile Bilim Yaz Okulu Astronomi Atölyeleri bir aylık etkinlik
01.05.2017 tr 4006 Tübitak Projesi Ercan Parılda Teleskop yapımı
07.04.2018 tarihinde Dernekler Yerleşkesinde Teleskop Atölyesi Açılmıştır.
05.05.2018 tr.de İnegöl Milli eğitim Müd.de Eğitim Çalıştayında Astronomi Atölyesi gerçekleştirildi.
28.04.2018 tr de BTM ile birlikte Bilim Şenliğinde Astronomi Atölyeleri ile katılınmıştır.
16.07.2018 NB Çalı Kadın ve Çocuk Akademisi’nde çocuklara Hubble Uzay Teleskobu Maketi atölyesi
03.07.2018 Uludağ’da Astrofest’de Gök Atlası, Teleskop yapım Atölyesi, Hedef Titan oyunu
14.10.2018 tarihinde Dernekler Yerleşkesinde 2.Teleskop Atölyesi Açılmıştır.
24.11.2018 Çocuklara Yönelik, Gök Atlası, Balon Roket, Kablosuz ampul yakma (Tesla Bobini) atölyeleri

Paneller:
17.12.2017 tr de EMO ile birlikte Işık Kirliliği Paneli gerçekleştirilmiştir
27.05.2017 tr de muhtelif kurumların desteği ile STEM Paneli gerçekleştirilmiştir.
06.01.2018 tr de Nilüfer Bel. ve EMO ile birlikte Işık Kirliliği Araştırması Paneli gerçekleştirilmiştir

KURULUŞ ve GELİŞİM: .

Amaç: Derneğimiz bilim ve astronomi meraklılarını bir araya getirmek, bilim ve astronomi konulu etkinlikler yapmak, özgür düşünen bireylerin yetişmesine, bilim kültürünün yerleşmesine katkı göstermek amacıyla kurulmuştur.

Kuruluş öyküsü: Derneğin tarihçesi Hasip Sönmezalp’e kadar uzatılabilir. Sönmezalp, 1954 yılında kendi yaptığı teleskobu ile Amerika’dan Altın Çekiç Ödülü almıştır. Bursa astronomi yönünden şanslı bir kent. Hasip Beyin öğreticiliğinde Uğur İkizler’in el teleskop yapımında ustalaşması, ülke çapında ismini duyurmuş amatör astronomların kentimizde çoğalmasına vesile olmuştur… 15 yıl önce Kapella isimli amatör astronomi topluluğunun yarattığı birikim, sonra bilim şenliklerinin getirdiği iletişim ortamı ve EMO, BTM gibi kurumların desteği kuruluş gerçekleşmiştir. Ancak asıl önemlisi 16 aydın insan bir araya gelerek 30.Kasım 2016 tarihinde heyecan ve umutla; Bursa Amatör Astronomi Kulübü (BAAK) nü kurmuşlardır. TAD ı ve okul kulüplerini saymazsak sivil toplum kuruluşu olarak astronomi derneği Türkiye’de yalnızca Batmanda vardı, ikincisi de Bursa’da BAAK olmuştur. …

Dernek Ofisi: Dernek adresinin olduğu NB Beşevler Dernekler Yerkeşkesi’nde ihaleye girerek kiraladığı yeri kendine daimi çalışma ofisi edinmiştir. hem yönetim merkezi hem çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir yer olarak yararlanılmaktadır.

7 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen ilk genel kurulda yönetim ve denetleme kurulları belirlenmiştir.

Kurucularımız:
Ali Yılmaz
Büşra Yıldız, (YK Üyesi)
Ece Vardar,
İlhan Vardar, (Başkan)
Erhan Tunç
Ayten Kösa Topçu,
Şenol Şanlı,
Cem Özkan, (Başkan Yrd.)
Ozan Özen
Zerrin Özel, (Yazman)
Korhan Kandil
Uğur İkizler
Sedat Gökmenoğlu
Ercan Erbaş,
Oğuz Emre Burhan,
Hakan Bayındır (Sayman)

Yeni Üyeler:
Seval Öztürk
Şimal Dindar
Beytullah Çelik
Tuçe Aziz
Mehmet Avcı
Mehveş Pamukçu
Merve Yorgancı
Berfu Özkan
Ali Yürekli
Ayşe Çakıcı
Bahar A. Koca
Fatoş Göksoy
Yusuf Ayhan
Şehnaz Şekli
Edanur Şirin
Tahsin Söylemez
Ümran Sönmezalp


İletişim:
Bursa Amatör Astronomi Kulübü Derneği
Web Sitesi: http://baak.org.tr/
Facebook: https://www.facebook.com/bursabaak/

Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi,
Konak Mahallesi, Seçkin Sokak, 23/1,
PK: 244 16110 Nilüfer/BURSA
Tel: (0244) 451 9920 – (0533) 413 5893