
“IŞIK KİRLİLİĞİ” Paneli
17 Aralık 2016 günü, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Konferans Salonunda, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Nilüfer Belediyesi ve BAAK (Bursa Amatör Astronomi Kulübü) katkıları ile gerçekleştirilen Panel saat 13:00’te BAAK Başkanı Astronom İlhan Vardar’ın moderatörlüğünde başladı.
İlk olarak EMO Bursa Şubesi Başkanı Sn. Remzi Çınar ve Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Sn. Adil Kayaoğlu’nun açış konuşmalarına takiben Anadolu Üniversitesi Fizik Bölümü Akademisyeni Doç.Dr. Bülent Aslan’ın “Her Yönü İle Işık Kirliliği” başlığı ile amacın “Konu üzerinde küresel bilinçlenmeyi desteklemek, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek ve çözümler sunmak, enerji, eğitim, tarım ve sağlık alanlarında ışık temelli teknolojilerin önemini vurgulamaktır.” diyerek görsel ağırlıklı sunumunun sonunda, “Işık kirliliğini önlemek demek,
- enerji ve doğal kaynaklarda tasarruf etmek,
- aydınlatma maliyetini düşürmek,
- gece güvenliğini iyileştirmek,
- canlı yaşamı ve doğayı olumsuz ışıktan korumak,
- gökyüzünün güzelliğini sonraki nesiller için de korumak
demektir. “ sözleri ile sunumunu bitirdi.
Prof. Dr. Zeki Aslan, “Türkiye’de ışık Kirliliği ve Yasal Çerçeve” başlıklı sunumun da, Türkiye’de ışık kirliliği konusunun 1993 yılında gündeme geldiğini, bu güne kadar ülkemiz merkezden yönetilen bir ülke olduğu için hiç bir aşama kaydedilemediğini, fakat Çek Cumhuriyetin’de 2002, Slovakya’da 2007, İngiltere’de 2007 ve Fransa’da 2009 yıllarnda ışık kirliliği yasalarının çıktığını belirterek bu konularda neler yapılmasını anlatarak “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları” konusunu anlattı. Bu parkların önemini
- Olağanüstü yıldızlı gökyüzüne ve doğal gece yaşamına sahip
- Kamu ve/veya özel mülkiyet arazileri
- Karanlık gökyüzü eğitimi yapılabilen yer
- Gece doğal yaşama ve ışık kirliliğine karşı korunan gece gökyüzüne sahip
- Karanlık gökyüzünü ve onun mirasını halkın zevkle seyretmesi, profesyonel ve amatör astronomi için ideal alan
- Halkın düzenli ziyaret edebileceği ve geceleyin kolayca erişebileceği bir alan
- Eko-turizm ve astro-turizm için uygun yer.
şeklinde açıkladı. Dünya üzerinde bulunan Uluslararası karanlık Gökyüzü Parkları’ndan örnekler vererek Bursa’da yapılan ama sonuçlanmayan gelişmeleri anlattı. Son olarak ülkemizde bu tür bir park için uygun yerleri anlatarak Bursa’da Mustafakemalpaşa Tırnova köyü ve civarının böyle bir park için uygun yerlerden biri olduğunu açıkladı.
Yarım saatlik aranın ardından İstanbul Kültür Üniversitesin’den Prof. Dr. Dursun Koçer “TİKE Projesi ve Yeni Çalışma Önerisi: İSTKA Proje Örneği” başlığı ile Türkiye’de Işık Kirliliğini Engelleme çalışmaları (Tike Projesi) ve Kalkınma Ajansları desteği ile konu hakkında gelişmeler kaydedilebileceğini ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)’ya sunulan projeyi anlatarak sonuçlarını beklediklerini belirtti.
Aydınlatma Tasarımcısı Ali Berkman “Aydınlatma Tasarımının ve Şehirde Karanlığın Önemi”’ni görsellerle zenginleştirilmiş şekilde sundu.
Doç.Dr. Bülent Aslan “Işık Kirliliği Haritalaması ve Kaybolan Enerji Hesabı” başlıklı sunumunda yaptıkları Eskişehir Işık Kirliliği Haritalama çalışmalarını anlattı.
Son olarak ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi Fizik Öğretmeni Meral Uğurlu “Işık Kirliliğinde ODTÜ Örneklemesi “ ile Ankara Çankaya Belediyesi ile Eser Park-1 ve Eser Park 2’de yapılan çalışmaları anlattı.
Astronom İlhan Vardar’ın Bursa Amatör Astronomi Kulübü hakkında kısa bilgilendirmesinin ardından konuşmacılarımıza “Teşekkür Plaketleri” verilerek kapanış kokteyline geçilip program sona erdi.